Publicitatea la TV, in continuare ieftina si eficienta

Chiar daca romanii petrec tot mai mult timp online, se pare ca TV-ul (fie el clasic, smart, cu ecran curbat, 4K etc.) este in continuare un obiect de maxima importanta in orice locuinta si nu numai (in baruri, cafenele, terase, restaurante etc.). Astfel, audientele record de la TV ii determina pe clientii de publicitate sa se focuseze in continuare pe acest mediu, unde directioneaza cele mai multe campanii si implicit volumele cele mai mari de bani. Sa te promovezi la TV este ieftin si eficient, raportat la audientele carora li te adresezi.

Pana si afacerile specifice din online se promoveaza la TV si ne putem referi aici la magazinele online (mai ales cele de fashion si IT&C) si la website-urile de jocuri online, cele prezentate si pe portalul promopariuri. Reclamele la pariuri online apar la TV insa doar seara, din motive legale.

Publicitatea online s-a dezvoltat in paralel si a inceput sa se diversifice tot mai tare. Nu mai vorbim doar despre bannere, advertoriale si continut sponsorizat. Acum, bloggerii si vlogerii reprezinta o miza tot mai importanta, doar numai pentru anumite nise – in special pentru tanara generatie. Se poate spune ca o campanie online bine implementata trebuie foarte bine gandita si cu multa munca. In schimb, la TV totul este simplu si rapid – alegi posturile TV si intervalele orare si… cam atat.

In online au aparut chiar si seriale sponsorizate si alte astfel de productii extrem de smart, care tintesc in mod direct publicul tanar. Companiile din FMCG si telecom sunt cele mai deschise la astfel de initiative.

Cum va arata viitorul? Cel mai probabil, multi ani de acum incolo TV-ul va domina lumea publicitatii in Romania. Este de fapt specific unei tari nu foarte dezvoltate din punct de vedere economic ca un numar mare de persoane sa petreaca mult timp in fata TV-ului, caci acest continut (de divertisment si informare) este foarte ieftin, accesibil.

Unele posturi TV sunt disponibile si pe internet, inclusiv prin aplicatii, pe dispozitive mobile. Dar vorbim practic tot de un continut specific TV, care se muta si pe alte ecrane, si nu de continut veritabil online.

Pe de alta parte, publicitatea de pe internet are un impact mai puternic in ceea ce priveste transmiterea mesajului. Utilizatorii interactioneaza adesea in mod direct cu reclamele. De asemenea, influencerii au un rol tot mai mare in directionarea utilizatorilor catre anumite produse si servicii. In avantajul sau, televiziunea are puterea generata de valoarea mesajelor: „am vazut la TV, deci e adevarat / e important”.