A utiliza sau a nu utiliza un aparat de aer conditionat

Chiar daca ofera confort termic ridicat, aparatul de aer conditionat ingrijoreaza unele persoane, care il considera un pericol pentru sanatate. Adevarul este undeva la mijloc, in sensul ca, utilizat neadecvat, aerul conditionat poate intr-adevar sa nu fie tocmai prietenos cu sanatatea umana. Insa, in cazul celor mai multe persoane, aparatul de aer conditionat poate sa aduca beneficii suficiente, fara aspecte negative.

Inainte de orice, aparatul de aer conditionat trebuie sa fie utilizat in mod corect. Ce inseamna corect? Temperatura setata trebuie sa nu fie una extrema! Chiar daca in zilele foarte calduroase tentatia este de a cauta racoare puternica, mai bine este ca temperatura sa fie una corelata cu temperatura de afara – mai placuta, insa nu la un nivel foarte racoros. Organismul uman va fi altfel afectat negativ in momentul in care se va face diferenta intre interior – exterior, cand persoanele din spatiul respectiv parasesc incinta racorita.

La fel si in cazul spatiilor comerciale: clientii ce alterneaza rapid temperaturi cu o foarte mare variatie pot prezenta grave probleme de sanatate! Un aparat de aer conditionat puternic, ideal si pentru magazine, si pentru spatii rezidentiale, trebuie setat astfel incat sa creasca gradul de confort, dar nu pana la puterea sa maxima – se va tine cont, desigur, si de dimensiunea spatiului respectiv.

Un alt aspect important: nu trebuie utilizat aerul conditionat chiar permanent, mai ales daca va fi preferata o temperatura mai joasa. De asemenea, de maxima importanta este starea de igiena a aparatului. Daca este un produs modern, acesta va avea filtre usor de schimbat. Oricum, daca nu este curatat in mod adecvat, in timp aparatul va ajunge sa imprastie bacterii si praf, ceea ce evident ca ar dauna sanatatii!

A utiliza sau a nu utiliza un aparat de aer conditionat? Raspunsul poate sa fi formulat in felul urmator: aparatul de aer conditionat poate fi utilizat de catre persoanele care nu au probleme de sanatate in cazul carora medicul recomanda evitarea aerului rece astfel generat; de asemenea, persoanele sanatoase trebuie sa utilizeze aparatul in mod corect, moderat, fara excese de niciun fel.

Cand alegeti un aparat de aer conditionat, atentie mare la toate caracteristicile, inclusiv la partea de consum energetic: se recomanda un aparat de clasa A++.