Jantele de aliaj si importanta lor

Jantele auto au o istorie bogata, cu inceputuri timide, cand un set de jante avea un pret exorbitant si nu si-l puteau permite majoritatea soferilor. Tehnologia de fabricare era un rudimetara iar costul materialelor este ridicat, de aceea pretul final al unui set de jante este unul imens in comparatie cu posibilitatilor soferilor din acea vreme. In prezent insa, costul de productie s-a redus considerabil si un set de jante auto are un pret relativ ieftin.

Jantele au insa o durata de viata, ca orice alta piesa a masinii, iar asta e influentata de calitatea drumurilor si de socurile mecanice la care este supusa masina. Trebuie retinut faptul ca jantele au o importanta majora in buna functionare a masinii, iar starea lor poate influenta siguranta si performanta condusului, de aceea trebuie sa le acordati o importanta majora si sa analizati starea lor in mod frecvent. Daca depistati rupturi sau ca pierdeti presiune, este important sa nu rulati cu jantele defecte.

De ce sunt jantele importante?

Impreuna cu anvelopele, jantele alcatuiesc trenul de rulare al masinii. Ele sunt structura de rezistenta a masinii la socuri si contactul pe care masina il are cu asfaltul. Daca prezinta rupturi sau batai, acestea se manifeta prin batai sau zgomot la rulare si pot fi usor depistate daca jantele sunt puse pe un aparat de echilibrat jante aliaj.

Importanta jantelor se observa cel mai puternic in cazul unei masini sportive, cand intrati puternic in viraje sau franati/accelerati brusc, iar masina se lasa pe o parte sau alta. Cu cat jantele sunt mai compacte si construite dintr-un aliaj usor, cu atat masina va putea vira mai usor si se va manevra mai facil in timpul folosirii intense.

Prin urmare, acordati o importanta majora si asupra greutatii jantelor si tipul de constructie (forjate sau turnate) daca aveti o masina sportiva si sunteti interesati sa aveti performanta maxima.

Nu este recomandat sa cumparati jante second hand, neputand fi atestata starea lor si putand sa gasiti jante sudate care se observa doar la o inspectie amanuntita. Cumparati mereu jante noi, de la magazine de incredere, care va ofera garantie si certificat de conformitate.