Calculatoare noi sau second hand – avantaje si dezavantaje pentru utilizatori

In calitate de consumatori, zilnic facem o multime de alegeri. Cand ne referim la bunuri de folosinta indelungata si nu la produse de larg consum, evident alegerile sunt mai importante, pentru ca se vor reflecta – in bine sau in rau – pentru o perioada mai lunga de timp. In prezent, tehnologia evolueaza foarte mult si avem tendinta sa facem upgrade dupa upgrade. Daca un frigider sau un cuptor este cu adevarat un bun de folosinta indelungata, laptopul, computerul si smartphone-ul sunt mai degraba achizitii pe termen mediu si chiar scurt…

Piata second hand este extrem de vasta pe segmentul IT&C tocmai pentru ca utilizatorii au mereu tendinta sa faca o schimbare, sa caute altceva. Uneori este un simplu moft, in alte cazuri este o nevoie, pentru ca se schimba stilul de utilizare. Spre exemplu, cumperi un computer pentru uz personal si apoi iti dai seama ca ai nevoie de un computer cu ceva mai multe capacitati, pentru ca ti-ai dezvoltat anumite abilitati si poti face bani din asta… si evident alegi un alt produs. Dar cel mai probabil nici de data aceasta nu vei avea un calculator cu care sa lucrezi foarte mult timp… Apoi, mai apare si uzura.

Pe langa aceasta piata second hand de la utilizator spre utilizator, exista si un segment ceva mai profesional, cel al retailului de produse IT second hand. Aici vorbim de obicei despre calculatoare second hand care au fost utilizate de companii o anumita perioada de timp. Aceste companii au facut un upgrade general (asa cum se intampla adesea in business) si au rezultat produse disponibile acum in retail, dar care sunt de fapt foarte bune. In mod garantat, caci calculatoarele second hand cumparate dintr-un magazin specializat vin obligatoriu la pachet cu garantie, conform legislatiei europene.

De ce sa cumperi un computer second hand si nu unul nou? Nu este deloc gresit sa alegi calculatoare sh! Evident, pretul este cel care te va influenta. Poti alege de pe laptopdell.ro computere si laptopuri second hand la preturi foarte mici, dispozitive neasteptat de ieftine, in stare foarte buna de functionare si chiar in stare estetica buna. Produsul cumparat poate fi ales la pachet cu un sistem software de operare de asemenea la pret preferential (destinat produselor second hand). Totul perfect legal!

Poti face astfel de achizitii pentru uz personal sau pentru un IMM care nu isi doreste sa investeasca prea mult in IT, dar care are nevoie de echipamente care functioneaza bine. Vei avea un partener cu care poti colabora, un furnizor gata sa-ti ofere sfaturi si sa-ti propuna solutii conform nevoilor tale si mai ales care sa se incadreze in buget. La un moment dat, cand vei dori sa vinzi respectivele produse, este foarte probabil sa iti recuperezi o parte consistenta din investitia initiala – costul nu mai scade atat de rapid, asa cum se intampla in cazul computerelor noi, ale caror valoare comerciala scade la jumatate de obicei in doar 1-2 ani de la achizitia cu statut de nou.