Principalele valute, recomandate pentru economii in perioada de criza

Romania, la fel ca mare parte din statele de pe glob, se confrunta in prezent cu o criza neasteptat de puternica in domeniul sanatatii, care pune presiune pe partea economica si financiara. Este o criza atipica, una indusa in mod constient de state, pentru protejarea cetatenilor in contextul pandemiei de noul coronavirus. Practic, economia s-a oprit, aproape totul a fost pus pe pauza. In prezent ne aflam in perioada de redeschidere treptata a economiei, dar temerile sunt mari cu privire la intrarea intr-o criza puternica a economiei, din cauza scaderii consumului la nivel de an 2020.

In mod clasic, pe perioadele de criza se recomanda economisire precauta. Principalele valute internationale sunt recomandate pentru a evita oscilatii ale cursurilor valutare nationale pentru cetatenii statelor cu o economie mai vulnerabila. Romania face parte din aceasta categorie, Europa de Est fiind de regula o victima atunci cand economia globala are de suferit. Au aparut chiar in media recomandari ale unor persoane din business si finante care recomandau pastrarea economiilor in euro si dolari in perioada urmatoare. Daca ne uitam la cursul euro – leu la BNR, mai exact pe istoric curs bnr, vom vedea ca in precedenta criza (2008 – 2010) si imediat dupa aceasta lucrurile nu au stat deloc roz pentru moneda nationala a Romaniei…

Si acum, temerile sunt legate de devalorizarea leului in raport cu principalele valute – euro si dolar american. Fata de USD, raportul tine mai mult de cursul valutar euro – dolar, iar impactul asupra populatiei este indirect, perceput mai degraba prin anumite categorii de produse cu pret legat de moneda americana. Insa euro este moneda principala a Uniunii Europene, cele mai multe preturi pe care romanii le platesc sunt legate direct sau indirect de euro.

Pe bnr-cursvalutar.ro pot fi urmarite in orice moment cotatiile de schimb valutar publicate de BNR, dar si cotatii valutare de la bancile importante din Romania – curs de schimb valutar. Cursul de referinta euro – leu publicat de BNR a oscilat in ultima perioada in intervalul 4,82 – 4,84 lei / euro, dar multi analisti vad moneda nationala devalorizandu-se in urmatoarele 12 luni pana spre valoarea de 5 lei pentru un euro. Ramane de vazut daca aceste estimari se vor adeveri, caci exista si pareri diferite, chiar daca in minoritate. In plus, cei ce merg pe economisire in moneda nationala pe termen lung pot identifica in piata variante de depozite in lei cu dobanzi de 3 – 4 procente pe an.

Mergand mai departe, in perioadele de criza (deci si acum, se poate spune) este recomandat sa se investeasca in aur si sa se evite actiunile – plasamente riscante. Insa lucrurile in teorie nu sunt mereu la fel si in practica. Aurul este recomandat pentru investitii pe termen foarte lung si mai degraba ca o protectie a economisirii. Cand lucrurile merg bine, valoarea aurul poate scadea semnificativ. Aurul este si dificil de tranzactionat de catre populatie, iar in forma sa fizica are costuri mari de tranzactionare, ceea ce anuleaza probabil tot profitul si chiar protectia, daca nu vorbim de perturbatii majore in economie. In privinta actiunilor, in criza se pot identifica oportunitati pentru cei care au apetit de risc.

Cert este ca in perioadele de criza este bine sa se pastreze si cash – in sensul de a avea bani in conturi, bani usor de plasat la nevoie in activele dorite. Pe website-ul curs-valutarbnr pot fi consultate multe informatii utile cu privire la curs valutar euro – leu si alte cursuri valutare importante, iar aceste informatii vor putea fi folosite pentru a lua decizii inspirate.